FORSTÅ DIN HUND - I HUNDEHØJDE

Din hund udsender hele tiden signaler til dig og til omverdenen om hvordan den har det. Den fortæller hvor vidt den er glad, forventningsfuld, har lyst til at lege, men også om den er bange og stresset. Jo bedre vi er til at tolke vores hundes sprog, jo færre misforståelser og jo mindre frustration opstår der hos hund og ejer - og jo bedre er vi til at hjælpe og guide vores hunde.


Hvis vi er opmærksomme og kan forstå vores hund, kan vi undgå situationer hvor hunden for eksempel bliver bange uden at vi opdager det. Vi kan komme til at misforstå hundens angst og tro den er ulydig, og derfor helt uberettiget skælde ud på hunden, og det kan føre til endnu mere angst. 


Vi skal ned i hundehøjde og sætte os i hundens sted, for på den måde kan vi undgå at misforstå vores hunds adfærd. Hvis vi kan forstå verden ud fra en hunds synsvinkel (som nogle siger svarer til et tre-årigt barns), kan vi også forstå en uhensigtsmæssig adfærd - og få indlært den hensigtsmæssige adfærd.


Et eksempel er når man er på tur. Vi veksler måske mellem at hunden løber frit og at den har en flexline på. Forestil dig at hunden nu skal huske at skelne - at den er bevidst om at nu har den snor på i forhold til at den var løs for kort tid siden - det kan de færreste hunde - og slet ikke en hvalp, for hvem verden er ny og skal udforskes. Forstå at hunden på ingen måde er ulydig, men trækker af mange årsager - og slet ikke trækker for at genere sin ejer, men handler spontant og uden tanke for konsekvens.


Et andet eksempel er den 'døve hund', som kun kan adlyde ved at ejeren råber sine ordrer ud. Man har ubevidst lært sin hund at den først skal reagere ved et meget højt toneleje, men opfatter hunden som ulydig og døv, hvilket er helt urimeligt og og ofte afstedkommer en ubehagelig atmosfære for både hund og omgivelser.


SÆT DIN HUND OP TIL SUCCES

Ydermere et det vigtigt at sætte sin hund op til succes, forstået på den måde at vi ikke unødigt skal udsætte hunden for fristelser eller øvelser som den ikke kan modstå eller forstå, for derefter at skælde hunden ud for at give efter for fristelsen eller fejle i en øvelse. Jo flere succeer, jo flere godbider, jo større lyst til at træne og lære færdigheder.


Ligeledes skal vi ikke forlange for meget for hurtigt når vi træner øvelser og adfærd, men tilpasse til hundens niveau og langsomt bygge en færdighed op. 


Husk også at en hund lever i nuet, og ikke forstår handling og konsekvens over tid. Så dén med at skælde hunden ud om eftermiddagen for en tissetår den lavede om formiddagen, fører altså ikke til at den 'tænker sig om en anden gang'.


Træning og samvær fører til øget forståelse af hinanden. Du får forståelse for hundens signaler og sprog - og din hund lærer at forstå dig og dine mindste vink.


Lili Chin har lavet nogle søde, lette og sjove plakater og bøger som handler om hundesprog. Hende kan jeg varmt anbefale.


https://www.plusbog.dk/doggie-language-lili-chin-9781787837010


https://www.dyrefondet.dk/media/1244/hundesprog.pdf



LIDT OM HUNDE OG MYTER

Der er mange myter om hunde, dominans og lederskab, som stammer fra gamle ulvestudier (forskning af ulve i fangenskab). 


Moderne forskning (af vilde ulve i deres naturlige habitat) afliver mange af disse myter. Vores hunde har udviklet sig over tusindvis af år og er derfor et individ i sig selv, og kan altså ikke nødvendigvis sammenlignes med en ulv. Forestillingen om at den dominerende ulv har den bedste soveplads eller spiser før hunner og unger, er blevet tilbagevist i nyere studier. Faktisk lader de voksne ulve deres afkom, som jo er næste generation, spise først, for nu at tage et eksempel.


Menneskets tilgang til at have med hunde at gøre, har tilsvarende heldigvis også udviklet og ændret sig. Nu handler det om samarbejde og kommunikation mellem hund og menneske, kombineret med de ønsker vi har til, hvordan en hund skal indgå i lige netop vores familie.


SÅ JA, DIN HUND MÅ GERNE SPISE FØR DU SPISER

Faktisk er det en god ide at lade din hund spise før, eller samtidig med dig, da din hund enten vil være mæt eller optaget af at spise, mens I spiser. Teorien om at din hund ikke må spise før dig, fører ikke til en velopdragen hund -  hvordan skulle den lige kunne regne dén ud. En hund er et flokdyr og vil også være helt uforstående overfor feks. at være udelukket fra fælleskabet og har slet ikke evner til at opfatte den form for straf, eller opfatte handling og konsekvens over et længere tidsinterval. 


OG JA, DIN HUND MÅ GERNE SOVE I SENGEN

Din hund udvikler sig altså heller ikke til at blive hjemmets enerådige hersker af at få lov at sove i din seng. Det er fuldstændig op til dig. Studier viser oven i købet at det at sove i samme seng som sin hund, giver en tryg og behagelig nattesøvn. Både for dig og hunden.


NEJ, DIN HUN ER ALTSÅ IKKE EN ULV

Din søde vaps er IKKE en ulv. Din hund er sin egen, sit eget individ, som evolutionært har udviklet sig og levet med mennesker igennem mange tusind år, og dermed adapteret til og udviklet sig i forhold til menneskets livsførelse. Bare tænk på alle de hunderacer der findes, og på alle de mange forskellige evner vores hunderacer er udstyret med.


OG NEJ, DU ER HELLER IKKE SELV EN ULV

Din hund ved altså godt, at du ikke er en ulv - eller tilnærmelsesvis en hund. Din hund kan godt se forskel på dig og et firbenet væsen. Og din hund lærer ikke vores regler at kende af at blive ‘ulve’ domineret af dig. Hvis man dominerer eller isolerer sin hund for at få den til at adlyde, risikerer man en stresset, angst og underdanig hund, som frygter at blive irettesat eller blive udstødt af flokken, og derfor altid vil være på vagt overfor mennesket. Hunde er mestre i at aflæse os, og en vred og dominerende adfærd vil påvirke hundens stressniveau og gøre den passiv og trist og miste lysten til arbejde med os.


LEDERSKAB OG DOMINANS

Det er misforstået at du skal være lederen i hjemmet. Det handler nemlig om samarbejde og at din hund GERNE vil gøre det du vil have den til. Det handler om at guide på en kærlig og hensynsfuld måde, så din hund føler sig hørt, set og respekteret. Vi sætter reglerne - nogle synes det er i orden at give en hapser ved bordet, ligge i sofaen, men ikke sove i sengen - det er op til dig - men uanset hvad, skal de regler du beslutter indlæres på en positiv og kærlig måde. 


Læs mere om myter om dominans og lederskab her:

https://www.dyrefondet.dk/oplysning-om/myter-om-hunde/din-hund-vil-ikke-dominere-dig/